BLOEMENDAAL
HEEFT HET
Rust, familie, honden, nudisten, yoga, surfers, watersporters:
Het strand is van ons allemaal: rustzoekers en feestgangers, zonaanbidders en sportievelingen, jonge gezinnen en zestigplussers. Het is een kunst om iedereen op het smalle stukje zand tussen duin en zee te plezieren. In Bloemendaal lukt dat.
De ligging van Bloemendaal aan Zee is bijzonder: ver van de bebouwde kom en omgeven door een duingebied dat deel uitmaakt van Natura 2000, het Europese netwerk van beschermde natuurgebieden. Op mooie zomerdagen kronkelen lange files naar de kop van de Zeeweg; bezoekers uit binnen- en buitenland hebben veel reistijd over voor een zonnig verblijf aan zee. Toch hoef je geen zonaanbidder te zijn om van het strand te genieten. Bloemendaal aan Zee is het hele jaar de moeite waard, zegt gemeentelijk strandcoördinator Mascha Kroone. “Het strand staat bij een breed publiek bekend om de paviljoens en spraakmakende feesten, maar het is meer dan dat; het gevarieerde aanbod is uniek in onze regio. Een groot stuk strand is bedoeld voor rustzoekers, ook in het hoogseizoen. Je hebt een familiestrand waar het hele jaar honden mogen komen en een hondenvrij familiestrand. Verder naar het noorden vinden nudisten een rust- en natuurstrand. Dan is er ook nog ruimte voor watersporten, trampolinespringen en vliegeren - en dat allemaal op iets meer dan vier kilometer strand.”
Gezicht naar de zee
Het strand van Bloemendaal was lange tijd een wat ondergeschoven kindje bij het gemeentebestuur, meent wethouder Jur Botter. “Alsof we met onze rug naar de zee stonden,” zegt hij. “Dat deed geen recht aan de betekenis van dit gebied. Het strand is een belangrijke economische pijler voor de gemeente en een grote publiekstrekker.” In de nieuwe strandvisie, geldend vanaf 2016, richt de gemeente het gezicht meer naar de zee, belooft Jur.Belangrijke uitgangspunten in die visie zijn spreiding en verbinding. Vaste accommodaties op de campings en (mogelijk) een nieuw hotel aan de kop van de Zeeweg moeten toeristen trekken in koudere seizoenen. Een combinatie met andere uitjes in de gemeente – denk aan speeltuin Linnaeushof, openluchttheater Caprera of heemtuin Thijsse’s Hof spreekt wellicht nieuwe doelgroepen aan. Jur benadrukt dat stimulering van het toerisme nooit ten koste mag gaan van de omgeving. “Feestvieren en liefde voor de natuur kunnen goed samengaan.” Het nieuwe, duurzame strandpaviljoen San Blas past goed in de visie van de gemeente. Daar kunnen watersporters en wandelaars ook in de herfst en winter op het strand eten en drinken. Nieuwe openbare toiletten en een uitkijkplateau aan de kop van Zeeweg moeten ervoor zorgen dat meer mensen kiezen voor een korte stop bij Bloemendaal aan Zee.
Actieve ondernemers
Het strand zou een saaie bedoening zijn zonder de inzet van alle ondernemers en vrijwilligers. Ieder seizoen opnieuw werken ze zich een slag in de rondte om bezoekers te trekken en vermaken. Voor het eerst in de geschiedenis zette de gemeente al deze mensen in het zonnetje tijdens een speciale Grand Opening op 2 april, met een ontvangst bij de reddingsbrigade, een bezoek aan het nieuwe Kattendel en een rondleiding langs de strandpaviljoens. “Als blijk van waardering,” zegt Jur, “en wat mij betreft de start van een jaarlijkse traditie.” De wethouder roemt de creativiteit en inzet van alle betrokkenen. Een greep uit de vele voorbeelden: strandpaviljoen Rapa Nui dat iedere zondagochtend wordt omgetoverd tot yogahuis; camping De Lakens als organisator van het driedaagse festival Surfana; strandjutters die rommel op het strand opruimen; de altijd waakzame vrijwilligers van de reddingsbrigade. Vlak voor de Grand Opening vervulde de gemeente een lang gekoesterde wens van de ondernemers: een welkomstbord aan de kop van de Zeeweg.
Brasserie Vroeger - Wuivende palmbomen, weelderige tweepersoons strandbedden op een witte planken vloer, mediterrane hapjes en drankjes: bij Brasserie Vroeger waant de badgast zich aan de Middellandse Zee. “We bieden onze gasten een betaalbare, onvergetelijke vakantiedag”, zegt eigenaar Patrick Tersteege. “Je wordt hier de hele dag verwend.” Patrick kiest het personeel er speciaal op uit: “Iedereen die bij Vroeger werkt, doet dat met passie en met één doel: het de gasten naar de zin maken.” Muziek speelt een grote rol bij de brasserie: regelmatig treden bekende Nederlandse artiesten op of zorgt een pianist voor mooie achtergrondmuziek tijdens het diner.
Het terras van de brasserie is verplaatst en vergroot om meer ruimte te creëren voor de luxe strandbedden. Aan de voorkant van het paviljoen staan minder terrasschermen dan voorheen zodat gasten een vrij uitzicht hebben over strand en zee. “Ons terras heeft nu een meer open karakter,” meent Patrick. “Natuurlijk zijn er nog hoekjes in de luwte, achter glas, maar je kunt ook onbeschut de zon in de zee zien zakken.”
Beachclub Vroeger - Drie jaar op rij ontving Beachclub Vroeger de Nightlife-award Populairste Beachclub van Nederland. Een onderscheiding die eigenaar Patrick Tersteege trots maakt: “Het is niet zo moeilijk om aan de top te komen; wel om er te blijven.” Ook dit jaar staan veelbelovende feesten op de agenda, zegt hij. “Die organiseren we samen met de beste party-organisaties van het land. Elke week hebben we een ander type feest, zodat er voor iedereen wel iets bijzit.” Vergeleken met voorgaande jaren pakt hij de feesten kleinschaliger aan. Het vloeroppervlak is kleiner; in plaats van 3500 passen nu zo’n 2700 feestgangers in de beachclub. Patrick: “Nog steeds genoeg voor een geweldige party, maar voor ons wat beter te behappen.”
Patrick Tersteege van Brasserie Vroeger: ‘We bieden onze gasten een betaalbare, onvergetelijke vakantiedag.’
San Blas (voorheen Lido) - Net open: San Blas, het eerste permanente strandpaviljoen van Bloemendaal. Na vijftien jaar Lido was eigenaar Frank van Rossum toe aan een zaak die het hele jaar open is. “San Blas is een relaxte plek waar iedereen zich thuis voelt,” zegt hij. “Ons motto is: ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Ons paviljoen is het verlengstuk van je huiskamer, waar je kunt genieten van heerlijke koffie of een drankje en ook uitstekend kunt eten in een ontspannen Zuid-Amerikaanse sfeer. De gerechten worden vers bereid met eerlijke producten die vooral hier uit de streek komen.” San Blas is het meest duurzame strandpaviljoen van Bloemendaal, en misschien wel van Nederland. Het gebouw is extra goed geïsoleerd, het dak ligt vol zonnepanelen, de kozijnen zijn onderhoudsarm, de wc’s waterloos. Alle gebruikte materialen zijn recyclebaar. Het paviljoen heeft twee vergaderruimtes, voor grote en kleine gezelschappen; de ruimtes zijn ook te huur voor bedrijfs- en privéfeesten.
Frank van Rossum: ‘San Blas is het duurzaamste strandpaviljoen van Bloemendaal en misschien wel van Nederland.’
Ons strand is van alle markten thuis. In veelzijdig en verrassend Bloemendaal aan Zee is voor iedereen wel wat te halen.
VOOR ELK WAT WILS IN
BLOEMENDAAL AAN ZEE
Tekst: Ria de Wit
Fotografie: Marie-José van den Ende
FEITEN EN CIJFERS
-
*Bloemendaal heeft één van de smalste stranden van Nederland.
-
In 2014 is 97 ton afval verzameld op het strand en de parkeerplaatsen.
-
54 procent van de bezoekers komt met de auto.
-
Bloemendaal aan Zee heeft een kleine 900 parkeerplaatsen; Parnassia 1100.
-
20 procent van de bezoekers komt uit het buitenland, vooral uit Duitsland; 31 procent uit de regio, 24 procent uit de rest van Noord-Holland en 25 procent uit de overige provincies.
-
2 procent van de strandbezoekers komt uit de gemeente Bloemendaal.
-
Bezoekers roemen de sfeer en de veiligheid op het strand.
-
Een derde van de bezoekers komt speciaal voor de strandpaviljoens.
-
Bezoekers blijven gemiddeld drie uur op het strand.
Bronnen: gemeente Bloemendaal en Kamer van Koophandel
Bloomingdale Beach - Een paar keer per jaar zet Bloomingdale Beach zichzelf extra in de schijnwerpers met unieke optredens van toonaangevende dj’s en artiesten. Feestgangers komen uit binnen- en buitenland voor deze hippe feesten op zondagavond. De rest van het seizoen biedt de beachclub “een totale strandbeleving voor iedereen”, aldus eigenaar Jasper Roord. “Wil je loungen op luxe bedden, lekker eten en genieten van goede muziek, dan ben je bij ons aan het goede adres.” Het paviljoen is opgetrokken uit hardhout en krijgt ieder jaar een ander, sfeervol interieur. Jasper: “We willen onze gasten het gevoel geven van een exclusieve beachclub.” Dit seizoen pakt Bloomingdale uit met een bijzondere vismarkt op vrijdagavonden: kies je favoriete vis en zie hoe die ter plekke wordt bereid. Wil je eten én dansen? Op zaterdagavond gaan na het diner de tafels aan de kant en kunnen de voeten van de vloer.
Jasper Roord: ‘Bloomingdale is een totale strandbeleving voor iedereen.’