top of page

ENERGIEKE

ALLESDOENER

Dat Fred van ’t Hoff in Bennebroek woont, zal weinig dorpsgenoten ontgaan. Zelfs nu hij regelmatig in canada vertoeft is zijn inzet en de sponsoring door zijn bedrijf scope overal zichtbaar, van hockeyclub tot jaarlijkse feestweek.

Na een charmante boogbrug over de Bennebroekervaart eindigt een brede oprit voor de deur van een in uitmuntende staat verkerende villa met een bordje ‘gemeentelijk monument’ op de gevel. ICT-ondernemer Fred van ’t Hoff en zijn vrouw lieten het pand de afgelopen jaren met veel geduld en aandacht in zijn oorspronkelijke staat terugbrengen. Na een grondige restauratie kwam vanachter gepleisterde muren de in rode baksteen opgetrokken villa De Lijsterhof tevoorschijn, met geel bakstenenmotief en detailleringen uit begin negentiende eeuw.

 

Verknocht aan Canada

Fred en zijn vrouw streken bijna twintig jaar geleden in Bennebroek neer. Het dorp sprak ze aan omdat alle rangen en standen (‘rotwoorden trouwens,’ vindt hij), brede en smalle beurzen er gemoedelijk naast elkaar wonen. Inmiddels vliegen de kinderen bijna uit en wordt het huis een beetje groot voor z’n tweeën. Al helemaal omdat het stel tegenwoordig vaak in Canada vertoeft. Fred heeft daar familie wonen. Ze gingen er een keer op bezoek en raakten op slag verknocht aan het land. Fred: “Het inspireerde ons hoe mensen daar omgaan met de natuur en met bio-dynamische landbouw gestoeld op antroposofische principes. We hebben Canada leren kennen als een goeie mix tussen Europa en Noord-Amerika. Ik zeg altijd: als je een verjaardag gezellig wilt vieren, nodig dan tien Nederlanders uit. Maar als je in de problemen zit, kun je beter tien Canadezen bij je hebben. Die zijn veel meer hands-on en actiegericht. Nederlanders gaan eerst nadenken, dan nog eens nadenken en dan nog eens.”

 

Dat actiegerichte zit in Freds natuur. Zijn zakelijke carrière verliep dan ook op raketsnelheid. Als twintiger scoorde hij voor een Amerikaanse computer-
leverancier ongehoord hoge omzetten. Terwijl hij nog bij zijn ouders woonde, verdiende hij naar eigen zeggen al gênant veel geld: “Op een gegeven moment stond mijn sportwagen in de garage en mijn vaders auto buiten. Daar schaam ik me achteraf wel voor.” Na tien jaar in loondienst begon hij als ondernemer software te ontwikkelen waarmee bedrijven hun verkoop- en marketingprocessen kunnen verbeteren. SCOPE noemde hij deze programmatuur voor customer relationship management. Nadat Fred een compagnon vond die kon programmeren, concentreerde hij zich op de verkoop. Het bedrijf groeide hard in de jaren negentig. Deze eeuw volgden minder florissante periodes, onder ander vanwege de millenniumdip en de aanslagen op het World Trade Center in New York. 

 

Succes, en dan?

Korte tijd bemoeide Fred zich minder met zijn bedrijf. Ook toen zat hij allesbehalve stil. Eigenwijze duizendpoot als hij is, werd hij vrijwilliger voor en sponsor van de Bennenbroekse Feestweek. Waarop zijn vrouw verzuchtte: “Ik dacht dat je het rustiger aan wilde doen.” Er kwam nog meer bij, zoals vrijwilligerswerk voor de hockeyclub, de begeleiding en financiering van de introductie van een innovatieve hockeystick, de import van Canadese kaviaar en zalm en het geven van cursussen door het hele land. Door zijn jarenlange ervaring in sales en het rondkijken in tal van bedrijven weet Fred alles van wat klanten willen. “Dat is wat me drijft,” zegt hij vol overtuiging, “de klant kennen.” Hoewel hij trots is op zijn succes, relativeert hij het meteen: “Als je het hebt over maatschappelijke relevantie kan ik niet in de schaduw staan van mijn vrouw. Zij houdt zich bezig met natuurgeneeskunde.”

 

Op zijn zestigste krijgt Fred meer behoefte om uit de ratrace van het zakenleven te stappen en andere waarden in het leven te ontdekken. Enkele jaren geleden kocht hij een huis aan de Canadese westkust, midden in de natuur boven Vancouver Island. Daar is hij steeds vaker te vinden, ‘tussen de kolibries’. Energie heeft hij nog steeds volop. Fred praat graag en veel. Aan het einde van het gesprek gaat het over reïncarnatie en vorige levens. We hadden nog de hele dag naar hem kunnen luisteren, als de tijd niet op was. Gelukkig kun je hem altijd wel ergens in Bennebroek tegenkomen.  

ZAKELIJK OMNIVOOR FRED VAN HET HOF

Tekst: Elout Stevens

Fotografie: Marjolijn Zweerts de Jong

DE COST GAET VOOR DE BAET UYT

Fred hockeyt niet. Toch bemoeit hij zich al jaren met de ontwikkeling van een nieuw soort hockeystick, gemaakt van carbonvezels. De nieuwigheid zit in de verstelbare lengte en een dynamisch gewicht onderin dat zorgt voor een optimale balans tussen stijfheid en schokreductie. Hierdoor kunnen spelers hun stick instellen naar persoonlijke voorkeur. Maar voorlopig gaat de kost voor de baat uit, het prototype is nog in de maak. We zullen even geduld moeten hebben voordat de stick op de markt komt.    

bottom of page