top of page

NAUWELAERTS

houdt Bloemendaal al 70 jaar in beweging

Net na de oorlog opent judopionier Jaap Nauwelaerts de Agé zijn sportacademie in Bloemendaal. Sporten is dan nog iets bijzonders, maar Jaap brengt hier verandering in met lessen in judo, gymnastiek, ballet en later ook zwemmen. Dochter Belinda en schoonzoon Jim hebben het stokje overgenomen en b. zocht

hen op.

De sportacademie is van oudsher een judoschool,” vertelt Belinda. “In 1945 kon mijn vader het koetshuis van landhuis Lindenheuvel kopen en daar begon hij deze sportschool.” Jim: “In die tijd was het nog heel vooruitstrevend om aan sport te doen, sportscholen bestonden nauwelijks. Dat is nu wel anders.” Jaap runt zijn sportschool vele jaren samen met zijn vrouw Henriëtte, die er balletlessen geeft. Zijn nevenactiviteiten voor de judosport slokken steeds meer van zijn tijd op en hij is dan ook blij dat hij een partner vindt in Henk Harm, zijn oud-leerling van het CIOS. Henk pacht de sportschool inmiddels al 37 jaar. Begin jaren zeventig opent Jaap de zwemschool, die nu het domein is van zijn dochter en schoonzoon. Belinda vertelt hoe Jim aan boord kwam: “Al voor we een setje waren, kenden we elkaar uit het dorp. De ouders van Jim waren de eersten die in Bloemendaal een zwembad in de tuin hadden, zelf gegraven door Jim’s vader. De hele buurt kwam er zwemmen; zo werd Jim al een beetje een zwembadspecialist. En in de winter kwam hij bij mij zwemmen,” lacht Belinda. “Mijn vader stelde voor dat Jim het bedrijf zou komen versterken, want de zwemschool groeide toen enorm hard.”

 

Elke drie maanden een beloning

In de begintijd is een particuliere zwemschool best bijzonder, de meeste kinderen leren zwemmen op school. Belinda: “Mijn vader herkende een behoefte in deze omgeving om kinderen buiten school en op jongere leeftijd te leren zwemmen. De zwemschool voorzag in die behoefte en groeide als vanzelf, reclame maken hoefde nooit. Mond-tot-mondreclame zorgde - en zorgt nog steeds - voor meer dan genoeg leerlingen. Ze komen uit de hele regio, tot Amstelveen aan toe.” Jim en Belinda beschouwen de zwemschool als hun kindje. Jim: “We proberen onze passie over te dragen op ons team. Zwemles is echt onderwijs, niet zomaar een sport. Kinderen leren uit eigen beweging lopen, maar zwemmen gaat niet vanzelf. Wij mogen ze dat leren. Plezier en enthousiasme bij leerlingen en docenten vormen de basis, daar ligt onze kracht. Het warme water en de intieme sfeer doen de rest. Wij kennen ieder kind bij naam. Elke drie maanden krijgen wij onze beloning, dan mogen we weer 250 diploma’s uitreiken. Met duizend man op de tribune blijft dat een fantastisch moment. We krijgen nog regelmatig een brok in onze keel, want niet ieder kind leert even gemakkelijk zwemmen. Maar het is ons nog altijd gelukt.” 

 

Meteen in het diepe

“De kinderen gaan bij ons meteen in het diepe, dat is een bewuste keuze. We hadden natuurlijk al lang een beweegbare bodem kunnen maken, maar dat wilden we niet,” vertelt Belinda. “Het uiteindelijke doel is zwemmen in diep water,” legt Jim uit. “De kinderen wennen daar bij ons meteen aan. In andere baden is dat een grote stap, hier niet. Situatieve didactiek heet dat: het kind laten leren in de situatie waarin het iets uiteindelijk ook moet kunnen, zoals zwemmen in diep water.” Belinda: “Veiligheid staat op nummer één. Met onze diploma’s zijn kinderen heel breed toegerust. Met A kun je tegenwoordig zo veel: gekleed zwemmen, onder water, schoolslag, borstcrawl, rugslag, rugcrawl, ongelofelijk. Vroeger hield je met afzwemmen voor A je haar droog.” Jim vult aan: “Het zwem ABC is gewoon een heel goed diploma-stelsel. Wij staan achter elk diploma dat we hebben uitgeschreven, het is een veiligheidsdiploma voor het leven.” 

 

De kracht van het familiebedrijf

De sportacademie is al zeventig jaar succesvol en Jim weet wel waardoor dat komt. “De familieband. We voelen ons betrokken en onze eigen inzet staat altijd voorop. De sportacademie is kleinschalig en persoonlijk, wij zijn altijd zelf aanwezig. Dat spreekt mensen aan.” De invloed van Belinda’s vader speelt volgens Jim ook een grote rol: ”Hij was een strenge doch rechtvaardige leermeester. Zijn motto: ‘hard werken en er altijd 100% voor gaan’!” De verdeling van verantwoordelijkheden werkt ook goed. Belinda: “Onze samenwerking met Henk en zijn vrouw Trudy verloopt heel natuurlijk. Wij zijn specialist in het water, Henk is specialist in de judosport en bovendien trendsetter in de sportschool. Hij staat altijd vooraan bij het invoeren en bedenken van nieuwe sportmethoden.” Jim en Belinda zouden het leuk vinden als één van hun kinderen de zaak later overneemt. “Dat moet wel hun eigen keuze zijn, anders werkt het niet. Want je wérkt niet alleen bij de sportacademie, je bent, ademt en leeft de sportacademie!”

 

BN’ers in het dorp

Sportacademie Nauwelaerts is een begrip in de omgeving. “Iedereen kent ons, we zijn haast BN’ers in het dorp,” grapt Jim. “Dat komt omdat wij er voor iedereen willen zijn: jong en oud. Daar hebben we ons aanbod op aangepast. Naast de zwemlessen bieden we ouder- en baby-/peuterzwemmen en aqua-fit lessen. Heel wat volwassenen komen wekelijks hun baantjes trekken. In de sportschool bieden we judo en ballet voor de jeugd en alle moderne sportlessen om Bloemendalers gezond te houden. Zoals Belinda’s vader altijd zegt: Mens sana in corpore sano, een gezonde geest in een gezond lichaam. Dat staat voor ons al zeventig jaar voorop.” Jim signaleert een enorme wildgroei van sportscholen in de afgelopen tien jaar. Ook zijn er meer zwembaden. “Toch hebben we een wachtlijst van zes tot negen maanden voor de zwemschool. Belinda: “Bij ons is het vertrouwd, samen sporten, kopje koffie. Die bindende factor is belangrijk.”

 

Zoiets wil je nooit meemaken

In 2011 raakte de sportacademie zwaar beschadigd door een felle brand. Hoe zijn ze daar bovenop gekomen? Jim: “Zoiets wil je echt nooit meemaken. Een dag na de brand zaten we bij elkaar en stelden onszelf de vraag: gaan we door of stoppen we ermee? Niet zo raar op zo’n moment, de schade was gigantisch en de concurrentie is zo groot.” “Toch we waren er snel uit,” zegt Belinda beslist. “Wij hebben het gebouw in ere hersteld en het resultaat is prachtig. We kregen ontzettend veel steun en zijn er sterker uitgekomen. Geen ramp krijgt ons er nog onder.”

Tekst: Cécile Cense

Fotografie: Marie-José van den Ende

Meer dan 20.000 zwemdiploma’s

Belinda Nauwelaerts de Agé en haar man Jim van Baak zijn de huidige eigenaren van sportacademie Nauwelaerts de Agé. De sportschool wordt al 37 jaar gerund door Henk en Trudy Harm en zelf leiden zij al vele jaren de zwemschool. Ze geven nog steeds zelf les, samen met een team van zes zwemdocenten. Belinda is al jong geïnteresseerd in de zwemschool, ze werkt er al vanaf haar twintigste. Vijfentwintig jaar geleden stapt ook Jim in het bedrijf. Het paar neemt de sportacademie over van vader Jaap en heeft in de loop der jaren meer dat 20.000 zwemdiploma’s uitgeschreven. Meerdere generaties Bloemendalers hebben van hen leren zwemmen. Belinda en Jim hebben een dochter en een zoon: Valentine (21) en James (16). 

OUDSTE FAMILIE- SPORTSCHOOL VAN NL

Grondlegger van de judosport 

Jaap Nauwelaerts de Agé (1917) maakt eind jaren dertig kennis met de - in Nederland nog onbekende - judosport. In de oorlog vlucht hij uit zijn woonplaats Den Haag, omdat hij bij de PTT heeft opgeroepen tot staken en dat kunnen de bezetters niet waarderen. Jaap komt in Bloemendaal terecht waar hij in 1945 sportacademie Nauwelaerts de Agé opricht. Als grondlegger van de judosport in Nederland verwerft hij bekendheid in binnen- en buitenland. Hij is mede-oprichter van de Judo Bond Nederland (1939), de European Judo Union (1948) en de International Judo Federation (1951). Tijdens zeven opeenvolgende Olympische Spelen leidt Jaap de Nederlandse judoploeg en hij begeleidt Anton Geesink bij diens carrière. Ook is hij de eerste judodocent van het CIOS. In 2008 behaalt Jaap de tiende dan en is daarmee, samen met Anton Geesink, één van de achttien mensen ter wereld die ooit deze hoge judograad heeft mogen ontvangen. Op zijn negentigste verjaardag wordt hij ereburger van Bloemendaal. Jaap, inmiddels zevenennegentig jaar oud, woont samen metzijn vrouw Henriëtte naast de sportacademie. 

bottom of page