top of page
  • Nienke Beintema | fotografie Kim Krijnen

Een bus vol 'ikken'

Een stapje terug doen en eens goed naar jezelf kijken – veel mensen nemen er de tijd niet voor. Maar het lucht zó op, weet Rosemarijn Moen uit ervaring. Onlangs begon ze een coachingpraktijk in Vogelenzang, waar ze mensen helpt een nieuwe start te maken.

Vlakbij de ingang Oase van de Waterleidingduinen ligt een bijzondere plek. Vanaf de weg zie je vrijwel niets – hooguit het topje van een wit vierkant huis. Stap je voorbij de heg, dan zie je het: hier is een hemelse plek gemaakt, een modern woonhuis met uitzicht over de weiden en de bosrand van de duinen. “Mooi hè?” zegt Rosemarijn Moen met een uitnodigend gebaar. “Kijk, hier hebben we zeeën van ruimte voor houtopslag. En daarginds, bij het weiland, is een vuurplaats waar mijn deelnemers graag zitten.” Een nieuwsgierige koe komt naderbij. Twee varkens gaan ongestoord hun gang.

Die deelnemers, dat zijn mensen die een burn-out hebben, niet goed in hun vel zitten of willen werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. Ze komen bij Rosemarijn, gecertificeerd bewustzijnscoach, omdat ze een nieuwe start willen maken in hun leven. “Wat ik doe komt onder meer voort uit Zijnsoriëntatie en Big Mind”, vertelt ze. “Dat zijn twee boeddhistische stromingen, met een deel psychologie erbij. Dat klinkt misschien zweverig, dat is het allerminst. Veel mensen worden meegesleept door de drukte van alledag. Ikzelf ook jarenlang. Altijd maar die stem in mijn achterhoofd die me voortdreef: go go go! Alles eruit halen wat erin zit! Ik leek een voortdurende energie te hebben.”

Leeg gevoel

Rosemarijn is al twintig jaar de drijvende kracht achter Mamagaai, een jeugdtheaterschool waarvan ze directeur is. “Geweldig om kinderen boven zichzelf te zien uitstijgen, om samen iets groots neer te zetten,” vertelt ze. Op een dag had ze een succesvolle productie, de complimenten stroomden binnen, “maar het deed me helemaal niets. Ik voelde me leeg. Toen ging ik me afvragen: hoe komt dat toch? Wat is die stem, wat is het dat me steeds voortjaagt?”

Bij toeval kwam ze in aanraking met Zijnsoriëntatie. “Deze spirituele stroming gaat ervan uit dat je helemaal goed bent zoals je bent. Je hoeft niet een beter, succesvoller mens te worden. Je mag er zijn, met al je verschillende kanten, en je hoeft je niet kapot te werken om iets waar te maken.”

Rosemarijn pakt een tekening erbij van een bus propvol mensen. “Dit staan symbool voor alle ‘ikken’ die ieder mens met zich meedraagt”, vertelt ze. “Misschien is het even schrikken dat het er zoveel zijn, soms wel een paar honderd!” Je bént niet al die ikken, benadrukt ze, maar je hébt ze. Achter het stuur zit misschien een ik die altijd controle wil hebben, alles perfect wil doen, de anderen overschaduwt. Rosemarijn: “Maar achterin zitten mogelijk creatieve, speelse of gevoelige ikken. Een onzekere ik, een jaloerse ik, en een luie ik die er alleen even uit mag tijdens de vakantie. Ik wil mensen graag laten ervaren en voelen dat die óók allemaal bij je horen.”

Jezelf accepteren

Na haar eerste kennismaking met Zijnsoriëntatie volgde Rosemarijn verschillende vervolgstudies. Daarbij leerde ze haar verschillende ikken te herkennen en met elkaar in contact te brengen. “Voor mij was dat een eyeopener. Met Big Mind (een combinatie van westerse en boeddhistische technieken om je bewust te worden van verschillende persoonlijkheden in jezelf, red.) kun je hier nog dieper op ingaan. Je krijgt daardoor meer zelf-inzicht en leert jezelf meer te accepteren. Dat geeft rust en ruimte.” De volgende stap is het met elkaar in balans brengen van je verschillende eigenschappen. Rosemarijn: “Dankzij dat bewustzijn krijg je weer keuzemogelijkheden. Je kunt oefenen om je kwaliteiten ten volle te benutten, ook die waardevolle kwaliteiten achterin de bus.”

Rosemarijn zit ontspannen, een been onder zich gevouwen, kop thee in de hand. Ze praat met weidse armgebaren, lacht vaak een klaterende lach. “Ook in mijn regie bij Mamagaai maakt het een wereld van verschil. Ik kan tegenwoordig de controle loslaten en weer intens genieten. Als ik dit eerder had ontdekt, had ik mezelf niet zo hoeven uitputten.”

De helft van haar tijd besteedt ze aan haar bedrijf MU-coaching. Individuele trajecten, maar ook groepscursussen van een weekend of enkele zaterdagen. “Die groepssessies en retraites hebben een enorme meerwaarde”, zegt ze. “Anderen zien vaak onverwachte kanten van jou – en door verhalen van anderen krijg je weer nieuwe perspectieven op jezelf.”

Niets moet, alles mag – dat is de basis van de coaching van Rosemarijn. “Mensen laten ervaren dat ze waardevol en uniek zijn – dat is mijn drijfveer.” Dit verborgen stukje Vogelenzang oogt als een uitstekende plek om de ikken in jezelf te ontdekken.

185 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page