top of page
  • Cécile Cense | fotografie: Gerlinde de Haas

‘Als eigen baas doe je alles zelf’

Bloemendaler Jonny Day staat nog met één been in zijn oude vak: projectmanager compliance. Het andere heeft hij gezet in een chocoladebedrijf.

​​Oud

“Na mijn studie economics & engineering in Birmingham werkte ik drie jaar in een skiresort. Heerlijk, elke dag skiën. Daarna stond ik vijf jaar op de optiebeurs in Amsterdam. Dat is als sporten, heel competitief, wel duizend jongens op één plek, in de pit met je beursjasje aan. Je kunt het enorm naar je zin hebben, als je handig bent met cijfers, goed je ogen en oren openhoudt en niet bang bent om je stem te laten horen. Na Amsterdam werkte ik in Londen voor hetzelfde bedrijf. Na verloop van tijd ging de aandelenhandel digitaal en dat vereist andere vaardigheden. De nieuwe aandelenhandelaar is meer een programmeur met it-skills. Dat ben ik niet. Ik mocht ‘risico en compliance’ opzetten. Dat bedrijfsonderdeel houdt zich bezig met het managen van alle denkbare risico’s, in krediet, markt of operatie en het zorgt dat wet- en regelgeving worden nageleefd.

In 2007 verhuisde ik met mijn gezin naar Bloemendaal, maar van maandag tot donderdag werkte ik in Londen. Sinds de crisis van 2008 houdt de politiek de financiële sector scherp in de gaten, daardoor wordt meer waarde gehecht aan risicomanagement en compliance. In 2013 stopte ik in de City (het financiële hart van Londen, red.), de uitdaging was weg en ik miste mijn gezin. Opeens zat ik thuis. Ik had ideeën, wilde iets met fitness of gezondheid. Maar toen een vriend uit Londen me vroeg te helpen met zijn chocoladebedrijf, was ik meteen enthousiast. Daarbij kon ik parttime aan de slag als projectmanager compliance bij de Rabobank in Nederland. Er moest wel geld binnenkomen.”

Nieuw

“Troffle verkoopt mooi vormgegeven luxe chocolade, in zestien smaken. We runnen het bedrijf met z’n drieën, ondersteund door een bedrijfsstrateeg. We verkopen online en verzorgen chocola voor bruiloften, feestjes en corporate gifting in de City. We gebruiken smaken uit de tuin, zoals lavendel, roos, sinaasappel en citroen, en kruiden, bijvoorbeeld tijm. Die smaken kunnen we later ook in andere producten stoppen, zoals ijsjes of cookies. Chris is het creatieve brein, hij experimenteert met smaken en ontwikkelt nieuwe producten. Daarvoor heeft hij een werkplaats in Londen met allerlei apparatuur en vormpjes. Verity is de marketingexpert en ik doe van alles: onder andere financiën, sales en productie. We staan nog aan het begin en ik leer elke dag meer over hoe je een business opbouwt. Het is een totaal nieuwe ervaring: werken in een klein team en alles zelf moeten doen. Eigen baas zijn vergt veel discipline, je moet voortdurend prioriteiten stellen en de cashflow is belangrijk. Elke drie maanden ga ik naar Londen en we spreken elkaar wekelijks via conference calls. Ik ben blij dat ik deze switch maak. In compliance ben ik uitgeleerd; dan moet je risico durven nemen. En van missers leer je ook veel. Het meest uitdagende is nu het combineren. Ik voel me als een acrobaat in het circus die een heleboel bordjes in de lucht houdt. Ik kan helaas nog geen vijf dagen werken voor Troffle, terwijl ik die tijd wel nodig heb. Gelukkig is de bank een flexibele werkgever. Een bedrijf opbouwen kost veel tijd en energie, je moet gedreven zijn, hard willen werken en volhouden.”

Jonny Day groeide op in de buurt van Londen. Hij ontmoette zijn vrouw Annette toen hij in Amsterdam werkte. Samen hebben ze twee dochters, Molly (9) en Sanne (13). Het gezin woont in Bloemendaal.

In B. lees je met ingang van dit nummer over dorpsgenoten die in hun werk een compleet andere weg inslaan. Ook geïnterviewd worden? Mail info@bee-media.nl.

45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page