top of page
  • tekst: Maaike Brouwer | fotografie: Saskia Koning

Een spannend, persoonlijk interieur

Ontwerpers Leonie Hendrikse en Jeroen Stock verstaan de kunst om architectuur, designstijlen en exclusieve materialen te verbinden met de persoonlijkheid van hun opdrachtgevers. Het resultaat is zonder uitzondering uniek: een elegant, eigen thuis om heerlijk in te leven en met geliefden nieuwe herinneringen te maken.

Huis Barnaart in Haarlem, in 1804 gebouwd als stadspaleis door textielkoopman jonkheer Willem Philip Barnaart, is de thuisbasis van Stock Interiors. De zonnige tuinkamer vormt het creatieve hart van het bedrijf waar Leonie Hendrikse en Jeroen Stock met hun team van jonge ontwerpers en architecten persoonlijke interieurs ontwerpen voor klanten in binnen- en buitenland. “Dit pand is een lot uit de loterij,” vindt Leonie. “Het kwam op ons pad en voelde meteen goed. Zoveel historie, schoonheid en ambachtelijk vakmanschap, daar worden wij gelukkig van.”

Bijzondere werksfeer

Jeroen en Leonie hebben ieder hun eigen klanten en werken ieder met een eigen team. In totaal zijn ze met zijn zevenen. “Niemand is hier de baas, we zijn allemaal gelijk,” aldus Leonie. “Ook stagiaires horen gewoon bij het team.” De reden is simpel, volgens Jeroen: “Hoe meer zij de strategie mogen meebepalen, des te verantwoordelijker voelen zij zich voor de toekomst van het bedrijf. Ze krijgen de kans om snel op hoog niveau te werken en wij hebben veel aan hun verfrissende ideeën.” De sfeer in het bedrijf is open, alles is bespreekbaar, er wordt niet overgewerkt en stress is ongewenst. Leonie is dolgelukkig met haar werkplek en haar team. “Ik ben trots op de bijzondere werksfeer; we zijn liefdevol naar elkaar, dat kost geen kracht.” Jeroen valt haar lachend in de rede: “Dat klinkt wel heel happy-clappy. Er wordt hier gewoon keihard gewerkt, maar het is waar, we hebben ook veel lol met elkaar.”

Afhankelijk van de vraag van hun opdrachtgevers begeleiden Jeroen en Leonie het volledige ontwerpproces, van architectuur tot (ver)bouw en inrichting. Na jarenlang hard werken krijgen ze inmiddels breed erkenning voor hun professionele, persoonlijke en vooral ‘eigen’ aanpak. Gerenommeerde woonbladen en glossy’s weten hen te vinden en op kunst- en antiekbeurzen zijn ze graag geziene deelnemers. “Die erkenning geeft voldoening. Het biedt ons de luxe om onze opdrachten te kunnen uitkiezen,” aldus Leonie.

Stiekeme hoekjes

Je moet zien dat in een huis geleefd kan worden, vindt Leonie. Dat er kinderen wonen die mogen chillen op de bank, dat er vlekken in de keukentafel zitten van alle feestjes die er gevierd zijn: “Het moet een plek zijn om nieuwe herinneringen te maken, geen showroom. Wij geloven ook niet in trends.” Eigenheid, herkenning en samenhang zijn volgens Jeroen en Leonie de essentie van een goed interieur. Voor het creëren van die eigenheid ontlokken ze herinneringen en associaties aan klanten: welke kleur had die bank van je oma, hoe rook het in de studeerkamer van je vader? Leonie: “Herinneringen kleuren je leven. Die willen we visualiseren in een kleurenpalet, materialen en een sfeer. Daarbij horen ook voorwerpen die zijn verbonden aan herinneringen, zoals fotolijstjes en erfstukken uit je ouderlijk huis.” Soms komen klanten zelf niet verder dan lichte wanden en donkere meubels. “Wij brengen daar meer samenhang in en geven een huis diepte,” legt Jeroen uit. “Bijvoorbeeld door verschillende materialen en texturen te gebruiken, zoals hout, glas, koper, zijde en porselein. Wat een interieur spanning geeft zijn verrassende elementen, zoals stiekeme hoekjes waar je kunt zitten om te genieten van je huis.”

De interieurs die Jeroen en Leonie ontwerpen dragen een herkenbare signatuur, het ‘Stock-sausje’ noemt Leonie dat. Het is een mix van klassieke stijlen, retro, vintage en art-deco met oosterse invloeden. Jeroen: “Azië zit in ons bloed, we hebben er allebei gewoond in onze jeugd. Eigenlijk zoeken we altijd het contrast tussen Hollands glorie en Aziatische invloeden; het moet een beetje gek, anders, sexy.”

Vertrouwen nodig

Leonie en Jeroen maakten beiden in hun jeugd een dramatische gebeurtenis mee. De vader van Leonie verongelukte toen zij nog heel jong was en Jeroen raakte tijdens zijn studietijd in een coma na een zwaar ongeluk. Die ervaringen hebben hun leven gevormd en beïnvloeden de manier waarop ze in hun werk staan. Leonie wil genieten van het leven, alles delen en zorgen voor anderen: “Ik hou van liefde en warmte om me heen. Het verhaal van mijn vader hoort bij wie ik ben geworden. Onze klanten maken ook verdrietige dingen mee, ik kan oprecht met hen meevoelen. Hun huis voelt bijna als ons huis, soms droom ik er zelfs van. Een interieur is zoveel meer dan een kleurtje en een behangetje. Klanten hebben een commitment met ons, maar wij ook met hen. We moeten ons allemaal blootgeven.” Ook Jeroen ervaart dat. “Je praat met klanten vaak over persoonlijke dingen, je komt heel dichtbij, tot in hun slaapkamer. Klanten geven ons vertrouwen en dat hebben we nodig om met elkaar te kunnen werken.”

Leonie Hendrikse en Jeroen Stock zijn getrouwd en wonen met hun kinderen

Mattie Maarten, Wulf en Bear en hond Toots in Bloemendaal. Hun bedrijf bestaat bijna veertien jaar.

251 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page