top of page
  • tekst: Ellen Meijer | fotografie taarten:

ER EEN JARIG, HOERA!

De enige echte Bloemendaalse bakwedstrijd

In het jubileumnummer van B.Magazine vroegen we wie van onze lezers de lekkerste taart bakt. En dan staan er op een zaterdagmiddag vier culinaire kunstwerken klaar om geproefd te worden. Ze zijn alle vier even feestelijk. – een inspiratie voor bakliefhebbers. Kijk mee en je krijgt meteen zin om zelf aan de slag te gaan.

DE WINNAAR: Karamelshortcake

van Pippa Duijff(10) uit Bloemendaal

“Koken en bakken doe ik allebei graag. Soep of lasagne maak ik weleens. Deze taart bak ik bij elk feestje dat we thuis vieren. Iedereen vindt hem altijd lekker. Op Koningsdag verkocht ik losse stukjes, die waren ook zo op. Nieuwe recepten zoek ik via internet. Zo kwam ik deze taart tegen. Toen ik hem voor het eerst maakte, brandde de karamel een beetje aan, daar moet je goed op letten. Inmiddels heb ik hem al zeker tien keer gemaakt en vind ik het niet moeilijk meer. Alleen het uitharden kost tijd. Als ik je een tip mag geven: snij kleine stukjes, want hij vult echt.”

De jury vindt

• De verhouding tussen bodem en vulling klopt precies.

• De bodem is knapperig en stevig, daardoor proef je verschillende structuren.

• De speelse decoratie met witte chocolade maakt het helemaal af.

Tip van de kok

Als je pure chocolade gebruikt in plaats van melk, compenseer je nog beter het zoet van de karamel.

Ingrediënten (springvorm 26 cm)

bodem

180 g zelfrijzend bakmeel

120 g boter

55 g suiker

snufje zout

vulling

60 g boter

1 blikje gecondenseerde melk

4 el donkerbruine basterdsuiker

topping

200 g melkchocolade

40 g witte chocolade

Verwarm de oven voor op 180°C en vet de bakvorm in. Mix boter, suiker en zout tot een romig geheel. Voeg het zelfrijzend bakmeel in delen toe en mix tot al het meel is opgenomen. Bekleed de springvorm met het deeg. Prik gaatjes in de bodem en bak deze in 20 min gaar. Laat daarna afkoelen buiten de koelkast.

Smelt intussen de boter in een pannetje. Voeg de melk en suiker toe. Blijf roeren op laag vuur tot alle suiker is opgelost. Zet dan het vuur hoger en blijf roeren met een garde. Breng het mengsel aan de kook en laat ca 10 min koken, terwijl je blijft roeren. De karamelvulling is klaar zodra deze is ingedikt, dan wordt het mengsel lobbig. Giet de vulling op de afgekoelde koekbodem en verspreid met een spatel gelijkmatig in de vorm. Zet de taart even in de koelkast zodat de karamel kan afkoelen.

Smelt intussen de melkchocolade au bain-marie. Haal daarna de kom uit het pannetje water. Zet opzij, de chocolade blijft nog wel even warm. Doe de witte chocola in een wegwerp-spuitzak en smelt de chocola in de magnetron. Giet de melkchocolade in de vorm en verspreid deze egaal over de karamel met een spatel of de bolle kant van en lepel. Knip daarna het puntje van de spuitzak af en spuit chocoladelijnen van links naar rechts over de taart. Pak een mes of cocktailprikker en haal deze van boven naar beneden door de chocola, zo ontstaat het patroon op de taart. Dus eerst naar beneden, stukje opschuiven en dan naar boven. Blijf dit herhalen tot het patroon op de hele taart goed is. Laat de chocolade hard worden voordat je de taart aansnijdt.

 

Appel-perentaart

van Sweder Trip(8) uit Aerdenhout

“Toen ik zes was mocht ik een keer papa helpen in de keuken. We maakten samen avondeten, ik deed alles in de pan. Mijn eerste appeltaart kwam uit een pakje. Nou, dat hoeft allang niet meer: ik weet precies hoe je deeg moet maken en dan is het veel lekkerder. Met alleen appels erin vond ik het een beetje droog. Dus hup, peer erbij. Meestal bak ik om de week een taart. Vaak deze, maar ook tarte tatin – zo’n op zijn kopse – of brownies. De appel-perentaart eet ik het liefst op de dag zelf, dan is hij knapperig en nog een beetje warm.”

Appel-perentaart

(vervolg)

De jury vindt

• Sweder heeft helemaal gelijk: peer geeft een frisse smaak.

• De taart is zoet, maar niet té.

• Mooi vlechtwerk op de bovenkant!

Tip van de kok

Je kunt de deeglaag iets dunner maken en er dan nog wat meer fruit in doen.

Ingrediënten (springvorm 24 cm)

300 g bloem

200 g ongezouten roomboter

75 g suiker

2 eieren

2 peren

4 appels (zachtzuur)

3 tl kaneel

75 g rozijnen

Maak op een schoon aanrecht een bergje van het meel, met in het midden een kuiltje. Doe de suiker en bijna alle boter erbij (hou een klontje apart voor invetten) in het kuiltje en breek daarboven het ene ei. Kneed met je vingers tot alles goed is gemengd en je een mooie bol deeg hebt. Verpak het deeg in plasticfolie en laat 30 min rusten in de koelkast.

Verwarm intussen de oven voor op 180°C. Wel de rozijnen in warm water, laat ze uitlekken en dep ze droog. Vet de springvorm in met boter (ook de randen). Schil de appels en peren, snij ze in kleine blokjes en doe deze met de rozijnen in een beslagkom. Doe de suiker en kaneel erbij en meng alles goed.

Rol het deeg uit op het aanrecht en bekleed met twee derde deel de bodem en randen van de springvorm. Verspreid het fruitmengsel over het deeg. Met de rest van het deeg maak je reepjes, kruimels of andere vormpjes voor de bovenkant. Besmeer de vormpjes met het losgeklopte tweede ei. Bak de taart in ca 60 min bruin en laat hem 30 min afkoelen voordat je de springvorm eraf haalt.

 

Amerikaanse chocoladetaart

van Natalie Blaauw(13) uit Bloemendaal

“Zelf iets creatiefs bedenken en uitproberen, dat vind ik het leuke aan bakken. En als het dan ook nog goed uitpakt... Met een vriendin ging ik laatst een laagjestaart maken. Heel moeilijk, het mislukte totaal, maar het smaakte toch, haha. In onze familie is deze taart favoriet. Hij staat dus vaak op tafel met verjaardagen. Het basisrecept komt uit Amerika, maar er bestaan veel manieren om hem te maken. Ik heb mijn taart samengesteld uit allemaal verschillende recepten. In een kookboek vond ik een lekkere bodem van koekjesdeeg. Daar zat een vanillevulling in. Omdat ik meer van chocolade hou, heb ik dat ik veranderd.”

De jury vindt

• De taart smaakt lekker smeuïg en romig.

• Een mooi glanzende bovenkant.

• De bodem is knapperig, zoals een bodem hoort te zijn.

Tip van de kok

Maak de bodem iets dikker, zodat de taart als geheel wat steviger wordt.

Ingrediënten

bodem

125 g koekkruimels

75 g boter op kamertemperatuur

3 el suiker

vulling

625 ml volle melk

155 g kookchocolade

185 g suiker

4 grote eierdooiers

3 el maïzena

1 tl vanille-extract

snufje zout

garnering

250 ml slagroom

1 el suiker

1 tl vanille-extract

chocoladekrullen

Meng in een bak de ingrediënten voor de bodem met een spatel tot de koekkruimels een beetje nattig zijn. Doe het mengsel in een lage ronde bakvorm en druk het stevig aan op de bodem en de randen. Verwarm de oven voor op 180°C en bak de bodem 5 minuten.

Warm de melk au bain-marie op en voeg dan de chocolade toe. Blijf roeren tot de chocolade volledig is opgenomen en houd het mengsel warm (maar niet kokend). Meng intussen in een kom de eierdooiers en de suiker tot één geheel. Doe daarna de maïzena, het zout en het vanille-extract erbij en meng alles goed met een mixer. Giet het dooiermengsel bij het warme melk/chocolade-mengsel en verwarm verder, nog steeds au bain- marie. Blijf roeren tot het mengsel dikker wordt en begint te koken. Haal het dan van het vuur en roer door tot het helemaal glad is. Giet het mengsel over het voorgebakken deeg en strijk het glad met een spatel. Bedek de taart met plasticfolie en laat 2 tot 3 uur opstijven in de koelkast.

Klop 10 min voor je gaat serveren de slagroom met de suiker en het vanille- extract stijf en verdeel het over de bovenkant van de taart (laat de randen vrij voor een mooi contrast). Verspreid de chocoladekrullen over de slagroom.

 

Superdeluxe verwentaart

van Francien de Visser(40)uit Velserbroek

“Voor alles is een eerste keer. Ik had nog nooit meegedaan aan een bakwedstrijd, maar ben zo dol op bakken dat ik me meteen heb aangemeld toen ik de aankondiging in het blad zag. B.Magazine vroeg om de lekkerste taart en voor mij is dat deze. Er zit alles in wat je je kunt wensen: zanddeeg, chocolade, cheesecake en een topping van aardbeienbavarois. Hij is niet moeilijk om te maken, wel bewerkelijk. Meestal ben ik twee uur bezig. Blije therapie, noem ik dat. In het oorspronkelijke recept zit alleen roomkaas. Ik heb daar zure room en wat bloem aan toegevoegd. En ik doe er wat limoen bij om de taart luchtiger te maken. Hij blijft machtig, hoor, maar dat mag als het feest is.”

De jury vindt

• De laagjes in verschillende kleuren zijn mooi zichtbaar.

• De aardbeienbavarois… een en al aardbei, mmmm!

• Originele combinatie met aardbei en cheesecake.

Tip van de kok

Als je de cheesecakelaag iets dunner maakt, proef je in elk hapje alle smaken.

Ingrediënten (springvorm 24 cm)

koekjesbodem

250 g (tarwe)biscuits

150 g margarine

brownielaag

200 g pure chocolade

150 g zachte boter

150 g poedersuiker

2 eieren

75 g bloem

cheesecakelaag

400 g roomkaas

115 ml zure room

30 g bloem

150 g poedersuiker

1 zakje vanillesuiker

2 eieren

aardbeienbavarois

250 g aardbeien, diepvries of vers

150 g poedersuiker

1-2 tl citroensap

3 blaadjes gelatine

500 ml slagroom

decoratie

verse frambozen, aardbeien, bosbessen

Extra: bakpapier

bodem

Leg bakpapier op de bodem van de springvorm en vet de randen in. Verkruimel de koekjes. Smelt de boter in een pannetje en roer de kruimels erdoor. Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm en druk aan met de bolle kant van een lepel.

brownielaag

Smelt de chocolade au bain-marie. Meng de boter en poedersuiker in een kom. Voeg het ei toe en mix goed. Voeg beetje bij beetje de bloem toe, terwijl je mixt. Zodra het mengsel egaal is, voeg je langzaam al mixend de gesmolten chocolade toe. Zet daarna de mixer op de hoogste stand en klop alles luchtig. Verdeel het mengsel over de koekjesbodem en strijk het glad.

cheesecakelaag

Verwarm de oven voor (elektrisch 190°C, hetelucht 170°C). Klop de roomkaas, poedersuiker en vanillesuiker tot een dik, glad beslag. Voeg de eieren een voor een toe en klop na elk ei goed door. Voor je het volgende ei toevoegt, moet het beslag glad en romig zijn. Klop na het toevoegen van het laatste ei nog 1 min op de hoogste stand. Verdeel de cheesecake over het browniebeslag. Bak daarna 30-40 min. De taart is gaar als hij stevig aanvoelt en de randen goudbruin zijn. Laat afkoelen en zet de taart daarna minimaal 2 uur in de koelkast.

aardbeienmousse

Breng de aardbeien met de poedersuiker en het citroensap aan de kook. Roer goed door en laat daarna afkoelen tot handwarm. Week intussen de gelatineblaadjes ca 5 min in koud water. Knijp ze uit. Neem een paar lepels van de nog warme mousse en los de gelatineblaadjes daarin op. Voeg dit mengsel toe aan de rest van de mousse en laat helemaal afkoelen. Klop intussen de slagroom stijf en spatel deze door het mengsel. Spatel de mousse over de cheesecake en laat verder opstijven in de koelkast. Versier met verse aardbeien en frambozen.

 

Wie is de jury?

B.Magazine vroeg eigenaresse Alexandra Lindeman en kok Kevin Oosterhof van De Wachtkamer in Vogelenzang de taarten te beoordelen op smaak, structuur en presentatie. Natuurlijk proefde de redactie ook mee. De keuze voor de winnaar was unaniem DE karamelshortcake VAN PIPPA.

De prijs

Pippa Duijff heeft een waardebon van € 50 gewonnen, die ze mag besteden bij kookwinkel De Huismuis in Haarlem. Wat ze ervan wil kopen? “Een iets lagere bakvorm, zodat mijn karamelshortcake nog mooier wordt, en misschien een spatel. Van goede bakspullen heb je nooit genoeg.”

164 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page