Ga met Jorine Keulen en Liesbeth Jaspers zitten en de zinnen buitelen over tafel. Recepten, anekdotes, grapjes over en weer – die twee kennen elkaar van haver tot gort. Dat komt goed uit, want hun bestaan draait om lekker eten.
Als vanzelf begonnen
In juni bestaat Trek, het Vogelenzangse cateringbedrijf van Jorine Keulen-Wagenborg en Liesbeth Jaspers-Solleveld, vijf jaar. Liesbeth verkneukelt zich bij de gedachte aan een culinaire reis naar Hong Kong om dat te vieren. Jorine grinnikt: “Ja, daar is het wel heel lekker eten.” De vrouwen kennen elkaar uit hun studententijd. Op het schoolplein van de kinderen kwamen ze elkaar weer tegen. Liesbeth had een pietje precies-klant voor een cateringopdracht: “Ik kon wel een handje gebruiken en vroeg Jor. Tijdens de klus ging alles vanzelf, dat was zó lekker werken.” Jorine: “Het kwam precies op het goede moment.” Daarna ging het snel. Op de fiets naar de stad bedachten ze hun bedrijfsnaam. En vanaf dag één waren ze in business.
Ken je klassiekers
Elke klus begint met de vraag: waar kunnen we jou voor wakker maken? Aan de hand van het antwoord bedenken Jorine en Liesbeth een menu, liefst net even anders dan iemand gewend is. Klassiekers hebben ze natuurlijk ook, zoals tonijnspiesjes, Thaise viskoekjes, gamba’s met dragonmayonaise, crostini met huisgerookte zalm en avocado. Liesbeth: “Daar raken we zelf nooit op uitgekeken. Als ik naar mijn vaste lunchtentje ga, verheug ik me op de dingen die daar op de kaart staan, dat werkt bij onze klanten net zo.”
Vergeten lekkers
Waar ze zelf gek op zijn? Jorine reageert in een split second: “Barolo, een halfharde Italiaanse kaas, gerijpt in de most van de Barolo-druif. Maar voor lekkere geitenkaas kom ik ook m’n bed uit.” Liesbeth maakt altijd het zoet. Ze eet geen toegevoegde suikers meer – vroeger lepelde ze de restjes uit de bakken – maar proeven doet ze nog wel. “In plaats van zoet kies ik de Aziatische keuken; ik hou van pittig. Thuis is dat soms lastig. Mijn man lust alles, maar mijn zoons zijn net een kritisch jurypanel, die laten het luidkeels merken als iets ze niet aanstaat.”
In het menu voor B. zit soep van aardpeer, een behoorlijk uitgesproken smaak. “We koken veel met vergeten groenten,” aldus Jorine, “juist omdat ze anders zijn dan wat je in het gewone groenteschap vindt. In een van de amuses gebruiken we dragon. Je proeft dat anijzige, heerlijk. De zalm is gemarineerd in biet, daar kleurt de vis dieprood van.”
Zero verspilling
Bewust bezig zijn met eten hoort bij hun dagelijks leven en dat gaat niet alleen over voedsel. Liesbeth: “Afschuwelijk als ik bij iemand thuis vraag waar ze het plastic afval apart houden en diegene zegt: dat vinden we zo’n gedoe. Naar iedere klus gaan zakken van Plastic Heroes mee, want al het plastic afval nemen we mee terug.”
Ze proberen ook zo in te kopen dat er weinig eten overblijft. Jorine: “Gebeurt dat toch, dan eten we de restjes met onze gezinnen op of het gaat naar de kippen.” Het liefst maken ze alleen gezonde gerechten, wil Liesbeth gezegd hebben, dus zo min mogelijk frituur. En alle klanten krijgen een gedecoreerde waterfles cadeau, omdat ze fans zijn van Nederlands kraanwater.
HANDIG TE WETEN
Alle recepten zijn op basis van 4 personen. Ga je voor duurzaam, koop ingrediënten dan zo veel mogelijk bij lokale leveranciers en kies als het kan biologische producten. Bij vis is het MSC- of ASC-logo belangrijk, die geven aan dat de vis duurzaam is gevangen of gekweekt.
Heerlijk bij… alles!
Chili-olie
Pizza, pasta, gebakken eitje; deze smaakmaker past overal bij en is lang houdbaar.
Ingrediënten
20 kleine verse chilipepers
12 gedroogde chilipepers
2 el chilivlokken
6 tenen paarse knoflook, ongepeld
750 ml olijfolie
Bereiden
Verwarm de olijfolie op laag vuur in een kookpan. Snijd de knoflook in vieren en voeg deze met alle pepers toe. Laat 5 min pruttelen. Zeef de olie en doe de pepers en knoflook in een schone fles, voeg de warme olie toe en laat een nacht trekken. Als je niet wilt dat de olie al te scherp wordt, haal dan de pepers eruit.
Gekonfijte knoflook
De smaak van gekonfijte knoflook is heerlijk zacht en subtiel.
Ingrediënten
10 bollen paarse knoflook
zeezout, zwarte peper
een snuf suiker
1 liter olijfolie
een paar takjes rozemarijn
Bereiden
Snijd de knoflookbollen in aan de bovenkant en bestrooi ze met zout, peper en een beetje suiker. Doe ze in een pan met dikke bodem en giet de olijfolie erover tot ze onder staan. Verhit de olie zachtjes en laat 20 min garen. Giet alles in een weckpot en voeg rozemarijn toe. Bewaar in de koeling.
Crostini met paddenstoelentapenade en verse dragon
De crostini maak je van stokbrood van een dag oud. Meng olijfolie, zeezout, peper en flink wat knoflook en kwast de sneetjes in; 6 min onder een hete grill, 5 min andere kant en dan zijn ze klaar. In een trommel blijven crostini lang goed; dus handig om altijd een voorraadje te hebben.
Ingrediënten voor tapenade
1 kom gedroogde paddenstoelen, bijvoorbeeld een mix
2 sjalotten
1 teen knoflook
een handje cashewnoten
2 el sojasaus
een flinke scheut oestersaus
zonnebloemolie
Bereiden
Laat de gedroogde paddenstoelen ca 15 min weken in warm water. Hak intussen de sjalot en de look grof en fruit ze in 2 el olie. Voeg de paddenstoelen toe, daarna de cashewnoten en laat het goed doorwarmen. Doe dan de sojasaus en de oestersaus erbij en na goed roeren haal je de pan van het vuur. Pureer met een staafmixer tot tapenade en voeg royaal peper toe.
Ingrediënten voor paddenstoelen
1 doosje bospaddenstoelen
een paar takjes dragon, gehakt
1 teen knoflook, gehakt
zout en peper
zonnebloemolie
een plukje landkers voor de garnering
Bereiden
Bak de paddenstoelen in olie met zout, peper en knoflook. Voeg zodra ze gaan kleuren een royale schep van de paddenstoelentapenade toe. Roer goed en proef. Haal de pan van het vuur en voeg de dragon toe. Serveer de tapenade lauwwarm op crostini met wat pittige landkers.
Crostini met geitenkaas EN pompoen
Ingrediënten
1 As-geitenkaas (dat is een met as en zout bestrooid kaasje)
1 flespompoen, in mini-blokjes
2 rode uien, in dunne ringen
2 dl rode wijn
25 gram bruine basterdsuiker
25 gram boter
een scheut olijfolie
1 el gerookte paprikapoeder
een handje salieblaadjes
zout, peper
Bereiden
Smelt de boter in een koekenpan en voeg de ui toe. Karamelliseer met de suiker en voeg de wijn toe. Breng op smaak met peper en zout en laat 15 min inkoken. Zet opzij en verwarm de oven voor tot 200 °C. Bak intussen de salieblaadjes in een beetje olijfolie, laat ze uitlekken op een keukenrol en zet ook opzij. Meng de pompoenblokjes met olijfolie, paprikapoeder, zout en peper en rooster ze ongeveer 20 min in de oven. Smeer de geitenkaas op de crostini, doe een paar blokjes pompoen erop, een beetje gekaramelliseerde ui en maak het af met de krokante salie.
Salade van in biet gemarineerde zalm
Ingrediënten voor de zalm
400 gram verse zalm zonder huid
3 grote, rauwe bieten, grofgeraspt
3 handjes dille, plus wat takjes voor de garnering
100 gram grof zeezout
2 el suiker
een plukje landkers voor de garnering
olijfolie
sap van 1 citroen
zout en peper
Bereiden
Leg een laagje plasticfolie in een schaal en leg daarop de helft van de grof geraspte bieten. Smeer met de helft van zout, suiker en dille de onderkant van de zalm goed in. Draai de vis om doe hetzelfde aan de bovenkant. Leg de zalm op de biet en pak het geheel in met plasticfolie. Verzwaar met bijv. volle blikken of een paar pakken zuivel en laat minimaal 4 uur in de koelkast staan.
Ingemaakte bietjes (voor meerdere keren)
1,5 kilo bietjes, gewassen maar ongeschild
2 uien, in dunne ringen
0,25 liter water
0,25 liter rijstazijn
200 gr suiker
8 blaadjes laurier
8 peperkorrels
1 tl piment
4 kruidnagels
Kook de bieten in drie kwartier tot een uur gaar. Schil ze daarna en snijd in plakjes. Kook water en azijn met de kruiden tot de suiker is opgelost. Voeg de biet toe en de rauwe uienringen, en bewaar in schone weckpotten of jampotjes. Als je dit recept met rode en gele bieten wilt doen, moet je ze apart bereiden. In de zomer kun je ook snijbiet in alle kleuren gebruiken.
Leg de landkers op borden en sprenkel er wat olijfolie, citroensap, zout en peper overheen.
Spoel de zalm af, dep droog en snijd in dunne plakjes. Doe de zalmplakjes op de sla met wat ingelegde gele en rode biet. Lepel wat mierikswortelyoghurt erbij.
Aardpeersoep met Macadamia-crunch
Ingrediënten aardpeersoep
1,5 kilo aardpeer, liefst grote, anders is het lastig schillen
0,5 biologische citroen
3 sjalotten, fijngehakt
800 ml kippenbouillon of groentebouillon
olijfolie
300 ml witte wijn
zout en peper
Bereiden
Schil de aardperen, snijd ze in stukken en besprenkel met citroen. Fruit met wat olie de sjalotten in de pan. Voeg de aardpeer toe en roer een paar minuten goed door. Voeg de wijn toe en laat een beetje inkoken. Doe de bouillon erbij en laat de aardpeer met het deksel op de pan zachtjes koken (tot ze zacht zijn, 20-25 min). Haal de pan van het vuur en pureer de soep met de staafmixer. Voeg peper en zout toe.
Ingrediënten macadamia-crunch
100 gr macadamianoten
10 gr roomboter
1,5 el suiker
0,5 tl zout
0,5 tl chilliflakes
Bereiden
Geef de macadamia’s bruine wangen in de pan, voeg dan de boter toe en daarna alle andere ingrediënten. Roer kort en goed zodat de noten karamelliseren. Leg ze uit op een (dien)blad bedekt met bakpapier en hak ze na het afkoelen fijn. De notencrunch strooi je over de aardpeersoep, met wat landkers.
Catch of the day, met gember en limoen
Je kunt dit gerecht met verschillende vissoorten klaarmaken. Zeebaars is heel lekker, maar heilbot of tongschar kan ook. Kijk wat er vers gevangen is!
Ingrediënten
ca 500 gr vis (of bijv een hele, wilde zeebaars)
6 bosuien, gesneden
4 cm verse gember, geraspt
4 el arachideolie
een handvol koriander, grofgehakt
schil van een limoen
Sausje:
4 el sojasaus
2 el sesamolie
1 flesje Chinees bier (3,3 dl)
Het is handig om eerst het sausje te maken: doe alle ingrediënten in de pan en laat 1 min inkoken. Zet opzij. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Heb je vis met een vel, snijd deze dan in. Smeer de vis in met zeezout. Je kunt met bakpapier, aluminiumfolie of bijvoorbeeld koolblad pakketjes maken. Bestrooi de vis met de helft van de bosui en alle verse gember. Giet de saus over de vis en doe de pakketjes dicht of dek ze af met folie. Doe de vis in de oven (filets ca 15 min, hele vis 40 min) en strooi zodra deze gaar is de overige bosui en rode peper erover. Verhit de arachideolie en sprenkel deze heet over de vis. Lekker met verse noedels en bimi.
Ingrediënten bimi met gember en sinaasappel
400 gr bimi (asperge- of babybroccoli)
3 tenen knoflook, in kleine blokjes
3 cm verse gember, in kleine blokjes
1 sinaasappel (schil), in kleine blokjes
2 el sojasaus
1 el honing
3 el arachideolie
Kook de bimi in 4 tot 5 min beetgaar. Doe de olie in de pan en bak daarin de knoflook, gember en sinaasappelschil 2 min. Voeg soja en honing toe. Giet de ingekookte saus over de warme bimi.
Onschuldig bananenijs
Ingrediënten
3 (zeer) rijpe bananen
een scheutje kokosmelk of room uit een pak (niet uit blik)
Bereiden
Snij de bananen in stukjes en leg ze een paar uur in een dichte diepvrieszak in de vriezer. Stop ze daarna in de blender of keukenmachine en pureer met een scheutje kokosmelk of room. Meteen serveren! Je kunt het ijs ‘rijker’ maken met dadelcaramelsaus of ‘lichter’ met gehakte, gebakken pecannoten en seizoensfruit.
Ingrediënten dadel-caramelsaus
250 gr Medjoul-dadels, zonder pit
1 kop kokend water
45 gr roomboter
Bereiden
Week de dadels ca 15 min in kokend water. Doe ze daarna met het water en de boter in de keukenmachine en pureer tot je een egale saus hebt. Serveer naast het bananenijs met de gebakken en gehakte pecannoten.
Ingrediënten pecan-crunch
150 gr pecannoten, ongezouten en ongebakken
een scheutje maple syrup
Bereiden
Bak de noten droog in de pan tot ze kleuren. Haal de pan van het vuur en voeg een scheutje maple syrup toe. Roer goed en laat helemaal afkoelen. Hak de noten grof.