top of page
  • tekst: Maaike Brouwer | fotografie: Hilde de Wolf

Verhalen van andere culturen


Wat hebben antieke stoelen en oude, handgeborduurde stoffen met elkaar gemeen? “Ze zijn doorleefd en vertellen ons mooie verhalen,” vindt Lidewij in ’t Veld, samen met haar zus Roos oprichter van Momiq. Op veilingen kopen ze antieke stoelen uit heel Europa. Die laten ze naar eigen ontwerp bekleden met bijzondere stoffen. “Het idee ontstond toen ik op een jaarmarkt in Dubai oude suzani’s ontdekte: kunstig geborduurde doeken uit Oezbekistan, die meisjes bij hun huwelijk als bruidsschat meekregen. Ik wilde met oude materialen nieuwe dingen ontwerpen, om de verhalen die zij vertellen levend te houden.”

“Elke stoel die wij ontwerpen is uniek,” vertelt Roos. “Het is een kunstwerk dat je ook kunt gebruiken. De koper krijgt van ons het verhaal erbij.” De zoektocht naar geborduurde stoffen met bijzondere patronen heeft zich inmiddels uitgebreid van Centraal-Azië naar Midden- en Zuid-Amerika en Afrika. Lidewij: “Overal struinen we markten af op zoek naar pareltjes. We ontdekken zo het culturele erfgoed dat deze landen definieert. Op donderdag 14 maart lanceren we in BulbSpaces onze nieuwe collectie Connecting Cultures, met stoffen uit Panama, Oezbekistan en Afrika. Belangstellenden zijn van harte welkom.”

82 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page