top of page
  • Bee-Media

Woodbirds: betoverende koorzang op Aerdenhouts landgoed

Terwijl de schemering valt en de vogels zich opmaken voor de nacht hoor je de prachtigste zangstemmen. Voor het eerst stellen de eigenaars van Landgoed Kennemerroode hun duingebied open voor optredens tijdens de komende Koorbiënnale. Veel dichter komen natuur en cultuur niet bij elkaar.

In de volksmond heet dit landgoed ook wel het Enschedé-bos, naar de bekende familie van de gelddrukkerij. De twaalf hectare bos en zandverstuiving zijn vrij toegankelijk voor wandelaars. Toch kennen vrijwel alleen mensen uit de buurt Kennemerroode. Henriëtte Dirkzwager-Enschedé kwam er wonen op haar zevende, nadat haar ouders het landgoed hadden gekocht. Ze bracht er haar verdere jeugd door en woont er tegenwoordig met haar eigen gezin.

Tractor en kettingzaag

Dat Henriëtte in het ouderlijk huis is gebleven, heeft naar haar idee te maken met haar liefde voor feesten. “Mijn moeder vindt dat als je hier woont, je gastvrij moet zijn. Zo is ze zelf ook; mijn ouders gaven hier talloze diners.” Henriëtte en haar man hebben, net als de vorige generatie bewoners, vaak mensen over de vloer. Nog leuker dan feesten organiseren vindt ze het beheer van het bos. Het liefst is ze met tractor en kettingzaag in de weer. De hakselaar voor het versnipperen van takken maakt een enorm kabaal: “Geweldig, hoe meer lawaai, hoe beter.” In het bos, en ook in het landhuis, valt altijd genoeg te doen. “Je moet niet denken dat je hier kunt niksen”, zegt ze. “Na iedere storm is er een boel opruimwerk en voor de veiligheid van de wandelaars moeten we geregeld bomen weghalen.”

De natuur aan kant

Henriëttes medewerking aan een televisiedocumentaire bracht de organisatoren van de Koorbiënnale op het idee haar te vragen concerten in het duingebied toe te staan. Ze aarzelde geen moment, omdat ze zingen hartstikke leuk vindt: “Ik heb bij drie koren gezeten en als ik ooit meer tijd heb, ga ik weer zingen. Dit past zo bij ons. Ik hoop dat de optredens veel natuur- en muziekliefhebbers trekken.”

Helemaal achterin het bos, voorbij de zandverstuiving, komen een tent en podium. Om daarvoor ruimte te maken heeft Henriëtte alvast een boomstronk weggehaald. Van een andere boom moet nog een zware tak af. Ze maakt binnenkort de paden goed begaanbaar met de grasmaaier en sleept dan meteen losliggende takken weg. “Zoals je je huis mooi maakt voor een feest, wil ik dat de natuur aan kant is. Dan kunnen de bezoekers ook daarvan extra genieten.”

Buitenconcerten

In de serie ‘Woodbirds’ tijdens de Koorbiënnale zijn op 3 en 4 juli zijn drie voorstellingen gepland op het landgoed. Te beginnen woensdagmiddag met een familieconcert van Wishful Singing. Vijf zangeressen vertolken onder andere liedjes uit Rusland en Afrika, met na afloop limonade voor de jonge luisteraars. ’s Avonds geeft de vocale groep Maze een muzikaal buitenfeestje en op donderdagavond zingt het Laurens Collegium ‘Paradijsvogels’. Dit Rotterdamse ensemble brengt liederen ten gehore van componisten en dichters die zich lieten inspireren door de natuur en de nacht. Tussen de twee mini-concerten en het slotstuk door kun je wandelen over het landgoed. En met elk lied van dit idyllische a capella-concert schemert het langzaam verder in het bos…

Informatie en tickets

649 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page