top of page
  • Bee-Media

B.15 | Historie

Luister eens...

In de supermarkt haalt Michael McDonald met gemak de hoge noten in ‘What a fool believes’. Niet proberen mee te zingen, nee, zelfs niet zachtjes neuriën, want het klinkt voor geen meter, ook al lanceert het liedje je een paar decennia terug in de tijd. Toen we naar de disco gingen (‘pfff mam, dat heet een club’) en je in de trein nog mocht roken.

Ieder mens heeft zijn of haar geschiedenis, met zonovergoten jeugd-herinneringen en valpartijen, zowel lichamelijk als mentaal, waar je butsen van opliep. Huizen hebben ook een historie en iedere generatie bewoners voegt daar een bladzijde aan toe. Sommigen van ons zijn gezegend met een avontuurlijke ziel. Zij maken meer mee dan jij en ik in drie mensenlevens aan zouden kunnen. Jacqueline Terpstra en haar Amerikaanse geliefde John Burnett zeilden de oceanen over, om onderweg ontvoerd en beschoten te worden. Spoileralert: ze landden veilig in good old Bloemendaal. We nemen ook een kijkje op een Bloemendaalse begraafplaats. Want als uiteindelijk aan alles een einde komt, kan een graf veel vertellen over wie je was en waar je vandaan kwam.

Twee gastcolumnisten in deze B., ‘Bloemendaler van het Jaar’ Ronald Timmermans en burgemeester Elbert Roest, hebben allebei iets met historie. Ze vinden dat we verhalen moeten blijven vertellen, als kwetsbaar erfgoed en onze culturele identiteit ons lief zijn. Stilstaan bij het verleden leert dat vroeger niet alles beter was. Bepaalde tradities, gebouwen, muziekstukken en waarden zijn de moeite waard om over te dragen aan degenen die na ons komen, andere kunnen we beter achter ons laten of aanpassen aan deze tijd.

Met de feestmaand in zicht – en dan hopelijk extra tijd voor leuke dingen – kijken we naar wat er de komende tijd te doen is in theaters en musea. Foodstyliste Marjolijn Zweerts de Jong geeft een eigentijdse draai aan oud-Hollandse groenten (wie durft: een toetje met witlof?). We werpen LED-licht op je interieur en… ach, kijk en lees het zelf in deze boordevolle, winterse B.

Mimi Sugarman, Maaike Brouwer en Ellen Meijer

94 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page