top of page
  • Bee-Media

BNR 24 THUIS

Thuisgevoel

Thuis is meer dan de plek waar je woont, het is ook een gevoel. Van veiligheid en geborgenheid, een plek waar je jezelf kunt zijn. Door de lockdowns van de afgelopen jaren kreeg dit gevoel ook een andere dimensie. Thuis veranderde soms van een toevluchtsoord in een plek die je juist wilde ontvluchten: om uit eten te gaan, te sporten en vooral om familie en vrienden te ontmoeten. Inmiddels heeft het leven gelukkig zijn normale gang hernomen. Wat bleef is het thuis werken. B. vroeg Bloemendalers naar hun ervaringen. Zij zien vooral voordelen, thuiswerken biedt ze een vorm van vrijheid. Dat is dan wel weer mooi.

In deze uitgave lees je interviews met buurtgenoten die tijdelijk een thuis bieden aan anderen. Waarom doen ze dat? Hoe ervaren ze dit en wat betekent het voor hun gasten? Alie en Jaap uit Bennebroek zijn vaak maanden op reis en fietsen dan de halve wereld over. Waar voelen zij zich onderweg thuis? Jeroen en Nathan wonen sinds een paar maanden begeleid op kamers en ervaren de vrijheid van het op jezelf wonen. Sommige mensen hebben een tweede thuis, in de vorm van een strandhuisje, caravan, of vakantiehuis. B. deed een mini-onderzoekje naar de voor-en nadelen.

Mensen die hun thuis ontvluchten voor oorlog en vervolging: het is een probleem van alle tijden. Vier eeuwen geleden trokken duizenden protestantse Vlamingen naar het noorden, onder andere naar Haarlem en omgeving. Zij wilden ontkomen aan geloofsvervolging door de Spanjaarden; met hun vakkennis en talenten bleken ze een verrijking voor onze samenleving en de economie. Onder hen waren ook kunstenaars. In het Frans Hals Museum kun je komende maanden een tentoonstelling bekijken met schilderijen van enkele beroemd geworden Vlaamse nieuwkomers.

Inmiddels is het volop najaar, de winter is op komst. Een heerlijke tijd om binnen te genieten van een boek en van de heerlijke pompoenrecepten die B. voor je uitzocht. Ook buiten valt genoeg te beleven, wat dacht je bijvoorbeeld van een middagje schaatsen met het hele gezin op de tijdelijke kunstijsbaan in Bennebroek? Ben je minder sportief ingesteld, dan vind je op de pagina’s kunst & cultuur en in de agenda genoeg inspiratie voor een bezoek aan museum, theater of concert.

De redactie van B. wenst je een zachte winter en warme feestdagen.


Maaike Brouwer, Ellen Meijer en Mimi Sugarman
143 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page