top of page
  • Ellen Meijer | fotografie: Winnie Plantinga

BNR.21 - Culinair

Hap, slik, geniet

Een flinke pan goulash die urenlang op een plaatje heeft staan pruttelen. Champignon-ragout ernaast voor de vegetariërs. Dat kan zomaar een traditie zijn voor pakjesavond. Zo heeft iedere familie haar eigen gewoontes. Eén keer in de week vis, op zaterdag frietjes voor de tv. Wie je het ook vraagt, iedereen kan wel een eetmoment opnoemen dat warme herinneringen naar boven brengt – om het eten zelf en om wat daaromheen gebeurt.

Eten is veel meer dan hap, slik, weg om je lichaam aan de gang te houden. De tafel mooi dekken maakt uit, hoe een gerecht op het bord ligt, wat je kunt waarnemen met je zintuigen. Daarover lees je in deze B. Sommige dorpsgenoten raakten zo bevlogen door koken of een eetideaal dat ze er hun werk van hebben gemaakt.

Eeuwen geleden vertelden kunstenaars met stillevens van een gevulde dis het verhaal over hun tijd. Eindelijk kunnen we weer naar het museum om te kijken hoe gedetailleerd ze bijvoorbeeld een stuk kaas of doorgesneden citroen afbeeldden. Ook theaters en concertzalen zijn gelukkig weer open. Daar kun je je laven aan cultuur, terwijl het buiten miezert of vriest.

Herfst en winter zijn de seizoenen van gezelligheid binnenshuis, met lange avonden rond de haard of onder een deken een serie kijken. In deze B. vind je hartverwarmende recepten voor koude dagen. Lokale interieurontwerpers vertellen je over woontrends van dit moment; zo vond netflixen in coronatijd zijn weg naar de nieuwste dessins. We kijken binnen in landhuis Mariënheuvel, waar Hollandse meesters de inspiratiebron vormden voor de inrichting. En we kijken buiten hoe je je tuin vogelvriendelijk kunt maken.


B. is niet compleet zonder bijdragen van onze vaste columnisten. Roos Panis en Madelon Heering geven hun eigen draai aan het thema ‘culinair’. Ook de beautyrubriek staat dit keer in het teken van voeding, voor een gezond innerlijk en uiterlijk.

We wensen je veel lees- en kijkplezier met deze B. en gezellige wintermaaltijden met iedereen die je lief is.

Mimi Sugarman, Maaike Brouwer en Ellen Meijer122 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page