top of page
  • Foto van schrijverBee-Media

BNR26 Vrijheid en verbondenheid

Bijgewerkt op: 5 nov. 2023

Vrij, vakantie, vrijheid: een mooi thema voor de zomer, vonden we. Terwijl we dit schrijven hangen overal in de Bloemendaalse dorpen vlaggen met schooltassen te wapperen. Al die geslaagde jonge mensen hebben de vrijheid te kiezen hoe ze hun toekomst willen invullen: studeren, werken of liever eerst een tussenjaar. We spraken enkele jongeren die kozen voor het laatste. Eerst werken, geld verdienen voor een reis of talencursus, de wereld ontdekken... dan verder leren.


Om nieuwe dingen te ontdekken hoef je niet altijd af te reizen naar verre oorden, want ook dichtbij huis valt veel te zien en te doen. In Zuid-Kennemerland is een wandelnetwerk aangelegd met wel 150 nieuwe routes die naar bekende én onbekende plekken voeren. B. ging alvast voor je op pad met een boswachter. Ook brachten we een bezoekje aan het Landje van de Boer, waar ze onderzochten wat er gebeurt als je de natuur haar gang laat gaan. Er blijkt een onverwachte diversiteit aan soorten op te bloeien.


We verdiepten ons in de wereld van het vrijwilligerswerk. En wat blijkt? Mensen die zich in hun vrije tijd inzetten voor een maatschappelijk doel, sportvereniging of culturele instelling voelen zich gelukkiger. Ze leren nieuwe dingen, vergroten hun netwerk en horen ergens bij. Dat is een behoefte die we allemaal kennen. Tegelijkertijd willen we ook vrij zijn. Over dat dilemma gingen we in gesprek met een dominee en een vrijmetselaar. Ze vertellen, vanuit hun eigen perspectief, hoe rituelen en symbolen ons kunnen helpen vorm te geven aan die vrijheid.


De vakantie komt er aan, eindelijk tijd in je drukke leven om eens heerlijk in een boek te duiken (bekijk vooral de leestips van Arno Koek en zijn collega’s), je te laten inspireren door een interessante tentoonstelling of je te ontspannen bij een theatervoorstelling. In deze B. vind je heel wat ideeën. De lokale theaters besteden dit seizoen ook veel aandacht aan de jongste jeugd. Want, jong geleerd…

Je hebt het natuurlijk gemerkt: B.Magazine ploft niet meer vanzelf op je deurmat. Tekort aan bezorgers. Jammer, maar natuurlijk zorgen we ervoor dat B. dichtbij huis beschikbaar blijft. We leggen grote stapels neer op allerlei plekken bij jou in de buurt. Neem gerust een paar exemplaren mee, bijvoorbeeld voor je buren of die kennis die slecht ter been is. Heb je meteen een gezellig praatje. Op b-magazine.nl/locaties vind je een lijst van alle adressen. Tip: noteer alvast de verschijningsdatum van B.27: vanaf 10 november.


Maar eerst wensen we je veel leesplezier met dit nummer en een mooie zomer!

Ellen Meijer, Maaike Brouwer en Mimi Sugarman


206 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page