top of page
  • Foto van schrijverBee-Media

Durf - BNR29

Zal ik wel, zal ik niet?


Een wekelijks hardlooprondje door de Kennemer-duinen biedt de kans om langs de Oosterplas te volgen hoe kikkervisjes uitgroeien tot kikkers. In april krioelden ze met duizenden bij elkaar in het ondiepe water. Op zonnige weekenddagen stampten kinderen in opperste verbazing rond, ‘Kijk, ze wiebelen met hun staartjes!’ Begin juni zwommen de laatbloeiers nog met een restantje staart rond. Op het zand hupten hun soortgenoten die al wat verder ontwikkeld waren, richting het groen. 


Kinderen die in hun enthousiasme handenvol kikkervisjes uit het water schepten, wandelaars en hardlopers die de mini-kikkertjes net niet konden ontwijken – het kostte heel wat beestjes het leven, voor zover ze niet werden opgegeten door vogels of vissen. Toch weerhoudt het risico op een vroegtijdig einde ze nergens van. Dat ziet er onverschrokken uit, maar het heeft niets met durf te maken. Ze doen wat de natuur ze ingeeft – zelfs als de mens ingrijpt, zo laat kunstenaar Sjoerd Buisman zien (lees meer op pag. 14).


De wijngaardslakken die het fietspad oversteken hebben geen weet van de wielen die hen in een oogwenk kunnen pletten. Vluchtdieren als reeën en paarden vertrouwen op hun zintuigen en kudde-instinct bij het signaleren van gevaar. Ze vragen zich niet eerst af of ze er in volle galop vandoor zullen gaan.


Nee, dan de mens. Die wikt en weegt. Durf ik dat wel: in m’n eentje naar een ander land fietsen? Uit een vliegtuig springen of krekels snacken bij de borrel? Sommigen zoeken bewust het avontuur op in hun sport en lopen dan bijvoorbeeld onder water een beet op. Bij het inrichten van hun huis kiezen veel mensen juist voor veiligheid: een visgraatvloer en een witte keuken. 


Je zag ’m al aankomen, het thema van deze B. is ‘Durf’. In de verhalen van dorps- en buurtgenoten lees je welke uitdagingen zij aangaan. Van lezers horen we vaak dat ze het zomernummer meenemen op vakantie. Leuk om straks in je luie stoel of op het strand eens na te denken over welke grenzen je beslist niet zou overschrijden en wat je misschien nog eens op je bucketlist zet. Ook in deze B.: de historie van ‘onze’ duinen, een interview met Bloemendaler Dennis Heijn over zijn debuutroman en zoals altijd veel cultuur in de buurt. 


Geniet van de zomer!

Ellen Meijer, Maaike Brouwer en Mimi Sugarman

51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page