VITALITEIT ALS BASIS VOOR GELUK
Hij noemt zichzelf ‘distributeur van levensgeluk’ en is ervan overtuigd dat een goede gezondheid bijdraagt aan plezier in je werk. Ondernemer Roelf Kampinga uit Bennebroek bedacht FitV!taalService en het Gezondheidpaspoort met een duidelijk doel voor ogen: meer geluk en een betere gezondheid
voor werknemers.
Maatschappelijke betrokkenheid is Roelf met de pap-lepel ingegoten. Zijn ouders waren actief bij de kerk, het Rode Kruis en de vrijwillige brandweer, en stonden aan de wieg van de Wereldwinkel in Sassenheim, waar Roelf is opgegroeid.
“Ze hebben zich altijd ingezet voor een mooiere wereld en kregen daar allebei een ridderorde voor,” zegt Roelf niet zonder trots. Hij wil zichzelf geen wereldverbeteraar noemen, maar probeert wel ‘mensen op het goede spoor te brengen’. In zijn woonplaats Bennebroek, waar hij zich dertien jaar geleden vestigde met zijn vrouw en drie kinderen, was hij vanaf het begin betrokken bij de organisatie van de Bennebroekse Feestweek. Eerst als medewerker, later zette hij zich als bestuurslid in voor een breed programma voor alle bevolkingsgroepen – inclusief de bewoners van zorginstelling De Hartekamp. Ook de wat ingedutte protestantse kerk van Bennebroek fleurde op dankzij de inzet van Roelf, die altijd bereid is om, zoals hij zelf zegt, ‘de boel wat op te poken en te innoveren’. Hij zorgde ervoor dat kerk en samenleving weer dichter bij elkaar kwamen.
De kracht van zingeving
Voor hij in 2011 ondernemer wordt, heeft Roelf diverse banen bij de brandweer, het ministerie van Openbare orde en Veiligheid en de Nederlandse Spoorwegen, waarvoor hij twee jaar in Engeland is. Bij de NS doet hij als gezondheids- en competentiemanager onderzoek naar het functioneren van de servicemedewerkers. Hij bezoekt Euro Disney en de Efteling, bedrijven die als geen ander beseffen dat het personeel een positieve uitstraling moet hebben. “Ik ontdekte de kracht van zingeving: waarvan wordt iemand gelukkig?”, blikt hij terug. “Weet je het antwoord op die vraag, dan kun je ervoor zorgen dat mensen op een passende plek in het bedrijf terechtkomen.”
Hij ontwikkelt een programma voor de NS-servicemedewerkers waarin ze zelf aan de slag gaan met hun mentale en fysieke gezondheid. “Het raakte mij dat alleen al het vragen naar zingeving veel mensen gelukkig maakte. Het deed ze goed om erover na te denken en te praten. Af en toe leidde dat tot verrassende inzichten: dan ontdekte iemand dat hij in een functie was gerold die helemaal niet bij hem paste.” Het resultaat van het programma was een grote groep tevreden NS-servicemedewerkers, met een dito uitstraling: “Ikke werd wij en hebben werd delen.”
Het succes bij de NS smaakte naar meer, vertelt Roelf. “Ik vond het fascinerend om te zien wat er gebeurt als mensen werken aan hun gezondheid en hun eigen talent ontdekken en dacht: wat hier kan, is ook haalbaar bij andere organisaties.” Hij zocht en vond samenwerkingspartners, onder meer in de sportsector, en benaderde potentiële opdrachtgevers als ABN AMRO en de landelijke politie. Vol zelfvertrouwen nam Roelf ontslag bij de NS en vestigde hij zich als ondernemer. FitV!taalService was geboren.
Het programma van FitV!taalService begint altijd met een nulmeting: via een aantal tests komt de mentale en fysieke gezondheid van de medewerkers in beeld. Ook letterlijk: bij de nulmeting hoort een groepsfoto. De medewerkers krijgen een programma op maat met workshops, trainingen en coaching. Na afloop volgt een nieuwe meting, inclusief foto. “Je staat versteld van het verschil,” zegt Roelf. “De gezichten zijn meer ontspannen, de houding zelfverzekerder.” Hij is overtuigd van de effecten van het programma: “Minder stress, een betere sfeer en motivatie, en afname van het ziekteverzuim.”
Booming business
Via een van zijn vele contacten komt Roelf terecht bij innovatieorganisatie TNO, waar een app is ontwikkeld die stress in kaart brengt via de mobiele telefoon. Door het hartritme te meten en te verwerken, krijgt de gebruiker zicht op zijn of haar stressniveau. Een prachtig hulpmiddel bij het programma van FitV!taalService. Het bedrijf sluit zich aan bij het Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid, waarvan TNO een van de initiatiefnemers is. In het najaar van 2015 doen tien bedrijven met minimaal 25 medewerkers mee aan een proef met de stressmeter. Roelf verwacht er veel van: “Stress ligt vaak aan de basis van ziekteverzuim. Als je op tijd kunt ingrijpen, voorkom je veel ellende voor de werknemer en bespaart de werkgever een hoop geld.”
Vitaliteit is booming business en daarmee neemt het aantal aanbieders op de markt toe. Roelf is niet voor één gat te vangen en bedenkt een aanvullend product: het Gezondheidpaspoort. “Het is de kunst om je concurrentie voor te blijven,” zegt hij. “Tijdens het uitvoeren van ons programma merkten we dat veel bedrijven hun personeelsleden jaarlijks naar een gezondheidskeuring sturen, maar weinig met de resultaten doen. In ons paspoort komt alles samen: medische gegevens, informatie zoals brilsterkte, allergieën, donorcodicil, inentingen voor buitenlandse reizen en om het compleet te maken: een programma voor de verbetering van de gezondheid.” Binnen twee jaar verkoopt Roelf honderdvijfentwintigduizend paspoorten, onder meer aan verzekeringsmaatschappijen. Inmiddels is er een internationale versie voor afnemers in Kazachstan, Finland, Duitsland en Frankrijk. Een digitale pas is in ontwikkeling.
Ook maar een mens
Roelf is een drukbezet man: zijn dagen zijn gevuld met ontmoetingen. Hij bruist van de energie en zelfs op zijn geliefde motorboot ontvangt hij regelmatig zakenrelaties. Al dat werken en praten, vaak gepaard met goed eten en drinken, heeft zijn prijs: volgens de normen van zijn eigen FitV!taalService is Roelf behoorlijk te zwaar. “Ik ben ook maar een mens! Mijn Bourgondische levensstijl loopt soms uit de hand,” verontschuldigt hij zich. Een goede reden om mee te doen met een van zijn eigen programma’s. Via een app houdt hij zijn gewicht bij; er is al tien kilo af, hij heeft er nog veertien te gaan. Zakelijke etentjes zal hij er niet om laten. “Ik vind het erg leuk om met mensen om te gaan. En als die door mijn toedoen een beetje gelukkiger worden, ben ik een tevreden mens.”
Roelf Kampinga noemt zichzelf 'distributeur van levensgeluk'. Met zijn Gezondheidspaspoort en FitV!taalservice wijst de Bennebroeker de weg naar tevreden werknemers.
ROELF KAMPINGA OVER HET GEHEIM VAN MOTIVATIE
Tekst: Ria de Wit – Fotografie: Elisabeth Beelaerts (In Bloei Fotografie)
TIPS VOOR SUCCESVOL ONDERNEMEN
In de gemeente Bloemendaal zijn 3180 ondernemingen gevestigd, waarvan de meeste in Bloemendaal-dorp (995), gevolgd door Aerdenhout (900) en Overveen (594). Bennebroek telt 467 ondernemingen, Vogelenzang 224 (bron: gemeente Bloemendaal). b.Magazine vroeg Roelf Kampinga naar tips voor ondernemers. “Je hebt doorzettingsvermogen nodig; alleen een goed idee is niet genoeg. Steek veel energie in uitbreiding en onderhoud van je netwerk en blijf zoeken naar samenwerkingsverbanden. Ik zie overal kansen en ben positief, ondanks tegenslagen. Ik heb ook wel eens slecht betalende klanten en ben een paar keer besodemieterd. Maar ik houd vol en blijf altijd integer. Je moet zeggen wat je doet en doen wat je zegt, dan kun je ver komen. Geniet van het leven.”