top of page

WOONGOEROES

Twee bedrijven, één passie

Ons collectieve buiten klopt aan alle kanten. Met stad, bos, duin en strand op fietsafstand wonen we in de mooiste streek van het land. Maar hoe zorg je nu dat je eigen stulpje (groot of klein) in harmonie is met jezelf én de omgeving? 

Heiko Hulsker, Lonneke Molenaar en Mathilde van Oosterom: ‘Een huis moet passen als een jas.’ 

De deurbel van interieuradviesbureau SOhome in Overveen rinkelt ouderwets gezellig. Het eerste dat binnen opvalt zijn twee kleurrijke moodboards, het prachtige behang en de enorme hoeveelheid staalboeken met stoffen. Het lijdt geen twijfel… hier zijn creatievelingen aan het werk. Aan de grote werktafel voeren eigenaressen Lonneke Molenaar en Mathilde van Oosterom een geanimeerd gesprek met Heiko Hulsker van SlangenHulsker architecten. Soms werken hun bedrijven succesvol samen aan spectaculaire bouwprojecten van SlangenHulsker in de regio.

 

De architect heeft een bijzondere visie: “Rond 1900 was de keuken een ondergeschoven kindje en dat zie je nog steeds terug in huizen uit die tijd. Nu is die ruimte geëvolueerd tot het levend hart van een woning. Daar zit je gezellig met je vrienden aan tafel en drink je een glas wijn. Als ik een huis ontwerp, kijk ik altijd eerst waar de mooiste plek op het terrein is. Waar de zon is. En dáár plan ik de keuken. Als de keuken niet klopt, wordt het huis nooit wat.” 

 

 

Twee trappen

“Het liefst maak ik een huis met twee trappen en veel daglicht,” vervolgt Heiko, “het maakt een huis boeiend als je verschillende routes kunt nemen. Als ruimtes in elkaar door dansen. En wat is er mooier dan een slaapkamer op het oosten, zodat je ’s morgens door de zon wordt gewekt …?”

Goed luisteren is zijn credo en hij probeert zijn opdrachtgevers te stimuleren om zonder remmingen te formuleren wat ze graag zouden willen. “Ook al denken ze dat het onmogelijk is. We willen echt geen enkele kans op een mooi idee missen. Daarna kijken wij wel of het uitvoerbaar is.”

 

Als de structuur van het huis klaar is, wordt per kamer gekeken naar sfeer en afwerking. SlangenHulsker architecten ziet deze fase als het uitgelezen moment om de interieurdesigners erbij te halen. “We worden graag in een vroeg stadium betrokken,” vult Lonneke aan. “Wij kijken toch weer met andere ogen dan de architect. Neem bijvoorbeeld de ophangmogelijkheden van een gordijn. Wil de klant liever een gordijn of een vouwgordijn? En liever een rails of een roede? Deze zaken moeten in de bouwfase al worden meegenomen.”

 

 

Laagdrempelig

Ook Lonneke en Mathilde nemen ruimschoots de tijd voor iedere opdrachtgever. Bovendien werken ze laagdrempelig en voor elke portemonnee. Mathilde: “Grote of kleine opdrachten, wij kunnen alle kanten op. Onze projecten zijn heel divers. Sommige klanten vragen ons alleen om kleuradvies, voor anderen verzorgen we de complete woninginrichting: van meubels, gordijnen en vloerkleden, tot behang en accessoires.” 

 

Lonneke: “In mijn tijd bij Jan des Bouvrie heb ik veel gewerkt met moderne interieurs, Mathilde is van huis uit klassieker ingesteld. Deze mix werkt vaak buitengewoon verfrissend. Net als Heiko luisteren we ontzettend goed naar wat onze klant wil. Onze grootste uitdaging is om samen met de opdrachtgever een passend plan te maken. Want die moet zich straks elke dag thuis voelen in het eindresultaat! Op onze gloednieuwe website kun je enkele mooie voorbeelden van ons werk zien.”

 

 

Wilde ideeën

Soms moeten opdrachtgevers worden behoed voor wilde ideeën die na één of twee jaar kunnen gaan vervelen. Mathilde: “Als je van opvallende kleuren houdt, kun je die beter kiezen in de details (verfkleur, kunst, kussens, kleden, lampen, behang) dan in een beeldbepalende knalrode bank of een zwaargedessineerd gordijn.” Om voldoende informatie te vergaren voor hun advies, bezoeken ze bij verhuizing zowel het oude als het nieuwe huis. Zo proeven ze de sfeer, zien ze welke meubels er mee gaan en horen ze de wensen van de klant. Bij grote projecten maken ze bovendien een moodboard die laat zien hoe de bestaande- en nieuwe producten, kleuren en materialen in de nieuwe situatie tot hun recht komen.

 

 

Ambities

Met de vraag welk bekend gebouw ze graag eens onder handen zouden willen nemen, weten ze alle drie wel raad. “Ik was graag betrokken geweest bij ons gemeentehuis,” zegt Heiko. “Een wonderlijk gebouw vind ik dat, met die witte huis-pilaren. Bovendien zou ik meer leven willen brengen in de winkelstraat van Bloemendaal. Dat is echt een verzameling van middelmatige bouwsels. Met name dat pand van Albert Heijn detoneert, zeker op zo’n cruciaal punt. Daar valt nog veel eer aan te behalen,” lacht hij. En Lonneke en Mathilde? Die zouden graag een keer betrokken zijn bij de volledige inrichting van een kusthotel in binnen- of buitenland.  

Tekst: Jenny Westra

Fotografie: Lydia van der Meer

HEIKO HULSKER

Heiko Hulsker (Rotterdam) studeerde bouwkunde in Delft, maar hockey en zijn status als topspeler brachten hem naar Bloemendaal (1985). Samen met zijn vrouw Monique, zoon Peter (15) en dochter Florence (12) woont hij daar sinds 2002 op een prachtige locatie. Behalve van het gerenommeerde architectenbureau SlangenHulsker architecten in Haarlem is Heiko tevens eigenaar van PlanSud Architectes in Antibes (Zuid-Frankrijk). Heiko ontwerpt veelal luxueuze en spraakmakende huizen en appartementencomplexen. Zijn mooiste stad? Hij krijgt maar geen genoeg van Parijs en haar imposante gebouwen. En dan hebben we het nog niet eens over New York..

 

LONNEKE MOLENAAR

Lonneke Molenaar woont al 23 jaar in Overveen. Ze heeft twee dochters: Floor (15) en Lotje (11). Haar opa en vader zaten ‘in de meubels’ en haar moeder had een winkel in woninginrichting in Heemstede. Geen wonder dus, dat ze na de hotelschool en twee jaar werken voor een hotelgroep uiteindelijk tóch in de winkel van haar moeder belandde. Toen die werd verkocht, haalde Jan des Bouvrie haar naar Het Arsenaal in Naarden. Daar was ze zes jaar lang Jans rechterhand en leerde ze alle ins and outs kennen van het vak. Zeven jaar geleden startte ze haar eigen interieurstudio SOhome. Sinds september 2013 is Mathilde van Oosterom haar zakelijke partner.

 

 

MATHILDE VAN OOSTEROM

Mathilde van Oosterom werkte na haar rechtenstudie tien jaar voor Vroom & Dreesmann. Als inkoper van onder andere woningtextiel kocht ze over de hele wereld spullen in. Daarna werkte ze voor Mercis, het bureau dat de rechten van Dick Bruna vertegenwoordigt. Dat deed ze vier jaar als agent in Barcelona en vervolgens zeven jaar in Nederland. Ze woont alweer vijf jaar in Overveen met haar man, dochter Lotte (16) en zoon Floris (13). Woninginrichting is haar grote passie en haar interieur zou zó in de Residence passen. Na een vakopleiding interieurdesign in Engeland staat ze samen met Lonneke aan het roer van SOhome.

WONEN VOLGENS DE EXPERTS

bottom of page